VAKNA

DETTA ÄR DITT LIV, DU LEVER NU. OAVSETT VAD DU TROR PÅ SÅ MÅSTE VI VARA ÖVERENS OM ATT DU ÄR HÄR NU. OM HUNDRA ÅR ÄR DU DÖD. HUR VILL DU LEVA DITT LIV?

Alla är vi på olika resor, och jag kan bara utgå från mitt egna perspektiv. Jag kanske inte har rätt i det jag skriver om i dina öron - men jag måste anta att du är här för att du vill att det ska ske en förändring i ditt liv (eller så känner du mig och är nyfiken på vad jag skriver ;) ). Du kan välja om du vill köpa de böcker jag rekommenderar eller inte, de flesta finns gratis på world wide web att hämta, men personligen så tycker jag att vissa böcker är bra att ha i bokhyllan. Ingenting av det jag skriver kommer leda in dig på konstigheter eller ha negativa ekonomiska konsekvenser (alltså allt är gratis).

Mitt syfte med denna sida är att underlätta processen för dig om du känner att du vill att det ska ske en förändring i ditt liv. Helt enkelt en portal där du enkelt kan följa många av de steg jag tog för att nå upplysning (jo jag läser högt det jag skriver och inser också att det kanske låter töntigt) med länkar och boktips på vad du kan läsa, lyssna och titta på för att förhoppningsvis också nå dit. Som sagt - jag kanske är trög - men för mig tog det många år att nå dit. Och med dit, menar jag att jag fick en insikt, en blixt från en klar himmel en kväll när jag tittade ut över en fantastisk solnedgång. Jag tittade ut, och helt plötsligt så bara förstod jag allting, hur allt hänger ihop, vad som är meningen med allting och att det finns en helt annan värld än den vi lever i. Jag blev helt varm i hela kroppen och kände helt otrolig överväldigande lycka, jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, men allting fick helt plötsligt en helt ny mening. Det budskapet jag fick med mig, var väldigt enkelt; störst av allt är kärleken; till dig själv och andra, sprid glädje, var god, sann mot dig själv och andra och njut av livet nu - för detta livet är en fantastisk gåva som jag fått. Detta är mitt välsignade liv fullt av fantastiska förutsättningar. Livet väntar på att du ska ta för dig - men du måste våga ta steget.  

Jag utgår från mitt perspektiv och ingenting säger att du måste följa det, men du kanske kan precis som jag gjort med de författare/lärare jag tagit lärdom av ta med dig någonting eller det som för dig klingar. 

Jag har tagit stor inspiration av Eckhart Tolle som är en andlig ledare/guru/läromästare och hans böcker och föreläsningar som är helt fantastiska är sålda världen över i miljontals exemplar. Hans bok Lev Livet Fullt Ut kan verka trög till en början att läsa, men om du bara tar igenom den och verkligen försöker att förstå den så är du på god väg. Hans böcker är fyllda av visdom men även tips och tricks för hur man ska leva i vår värld. 

*** 

En sak jag vill poängtera är att du kan inte ändra på någonting annat än dig själv. Din omgivning kommer inte att ändra sig till din favör - men du kan ändra ditt sätt att se på din omgivning. Du kan heller inte sitta och rulla tummar och vänta på att livet ska hända dig utan någon som helst ansträngning. Du måste agera för att det ska ske en förändring i ditt liv. 

Oavsett vad du tror så är vi överens om att du lever nu, att detta är din stund på jorden. Jag tror dock på mer än detta, jag tror att vår själ är odödlig, men däremot kommer jag bara finnas under denna livstid. Jag tror att vi kommer till denna jord med en färdig "ritning" om vad som ska hända, vilka vi ska träffa, vad vi ska göra och uträtta, vilka utmaningar som vi ska uppleva och lära oss av. Jag tror att en mening är att vi ska upptäcka att det är ett spel för att sedan göra det bästa av det vi har och försöka att sträva efter ett liv utan begränsningar i harmoni och kärlek till oss själva och till våra medmänniskor. Att livet är som en film, där själen är skådespelaren och människan är rollen, att Gud är regissören eller producenten. I min film är jag huvudrollsinnehavaren, men i din är jag kanske bara en statist eller biroll. Jag tror att vi ska upptäcka lagen om attraktion - att vi kan påverka vårt liv. Motsägelsefullt kanske du tänker med både ett färdigt utformat liv innan vi ens föds samt lagen om attraktion (dina tankar skapar din omvärld). Men om jag tänker att innan vi kommer hit så målar vi upp ritningen och riktlinjerna - så gör lagen om attraktion inredningen och känslorna. 

Vad som händer när jag dör kan jag inte veta, men jag har fått på ett eller annat sätt en slags glimt om att det finns ett annat liv - en (mental?) plats eller annat universum mellan liven. En annan dimension kanske. Jag tror alltså då på reinkarnation. Det finns en intressant dokumentär från SVT om Ambres som handlar om en ande, inte vet jag om Sture talar sanning eller inte, men ingen rök utan eld? Dr Ian Stevenson har gjort tusentals intervjuer med barn som påstår att de levt tidigare liv, och historien om Shanti Devi är det väl fåtal som missat? 

Jag upplever att många verkar leva som att de är odödliga, många lever sitt liv efter andras förväntningar, fast i destruktiva mönster, i negativitet och helt utan syfte (eller kanske bara fast i ekorrhjulet). Jag tror att vi är här på jorden för att uppleva och lära oss så mycket som möjligt. Vi är här för att leva i kärlek och harmoni till varandra. Var god, var snäll - lämna ett positivt avtryck efter dig. Förlåt dig själv för det du gjort mot dig själv och andra, du kan ändå inte förändra det förflutna - förlåt andra som gjort dig orätt. Genom att förlåta släpper du händelsen och kan gå vidare. Genom att förlåta accepterar du inte det som skett men du accepterar att det har hänt och väljer att gå vidare. Du behöver inte umgås med den som gjort dig orätt - och om det är en person du måste umgås med så vet du (förhoppningsvis) i ditt inre hur du ska hantera personen i framtiden. 

"Forgive but do not forget, or you will be hurt again. Forgiving changes the perspectives. Forgetting loses the lesson." Paulo Coelho

Det finns en bra princip som Petter Stordalen skrev om i sin bok, denna princip kan appliceras på de flesta situationer; 

- Acceptera den

- Förändra den 

- Lämna den 

Till exempel; En situation uppstår, du har tre valmöjligheter; du kan antingen acceptera situationen, kan du inte acceptera den så kan du förändra den (?) kan du inte förändra den? Då får du lämna situationen, kan du inte lämna den, då får du acceptera den. Ser du hur det går runt? Tänker du efter så kan du bryta ner och förenkla det mesta in i denna princip. 

Jag inser att det sker fruktansvärda saker och ting som kan tänkas svåra att acceptera och lämna och självklart är allting individuellt och relativt. Ja ALLT är egentligen relativt, men nu försöker jag generalisera lite här genom exempel.

Säg att bland de värsta scenariot har inträffat, du har blivit misshandlad/våldtagen som barn. Säg ännu värre - det är av din nära släkting. Nu 20 år senare lever du ett destruktivt liv och kan inte ta dig vidare, ångesten är total och alla förhållanden du försöker ingå (eller är i) förstör du. För att vara helt ärlig, så ja det är helt fruktansvärt synd om dig. Det är det. MEN ska du låta resten av ditt liv förstöras för detta? Du kan inte acceptera situationen och tyvärr kan du inte förändra den (för den har ju redan hänt) - men du kan lämna den. Det som har hänt är verkligen fruktansvärt och det är synd om dig, MEN i detta fallet så hjälper det dig inte att spela upp scenariot i ditt huvud (för det är bara i ditt huvud som den lever) om och om igen och låta hela ditt liv och alla relationer förstöras på grund av detta. Du måste lämna situationen. Förlåt dig själv (jag menar inte att du har skuld i det hela- men många barn klandrar felaktigt sig själva), förlåt förövaren (alltså acceptera att det har hänt), gå i terapi, släpp händelsen, gå vidare, lev nu. Läs Resan med Brandon Bays.

Trots att jag tror på en högre makt och att allt har ett högre syfte så har jag svårt att förstå alla orättvisor, varför är det krig, varför mördar, våldtar, skadar vi varandra? Varför förstör vi våra naturtillgångar och varför är mänskligheten så ond? Människor kommer ständigt emellan och påverkas på de mest inhumana sätt. Det är som att det är ett spel mellan gott och ont, mellan ljuset och mörkret. Inom oss kämpar egot mot det undermedvetna. Precis som det som sker inom oss så kämpar mänskligheten på utsidan, ljuset måste vinna över mörkret? 

***

Störst av allt är kärleken... men ändå är det just den vi ofta kämpar mest med. Men det är faktiskt när man tänker efter ganska simpelt, det handlar om att bestämma sig. Är ni gifta, sambo, särbo?Vill du vara tillsammans med din partner? Om svaret är ja på detta så krävs det lite arbete för att hålla kärleken levande. Du kommer antagligen inte alltid helt utan ansträngning vakna upp helt upp över öronen förälskad i din partner varje morgon. Du kommer inte gå och lägga dig varje kväll rosenröd om kinden av kärlek och lust till din partner. Framförallt efter ett par år när nyförälskelsen lagt sig lite, du (om du är kvinna) har kanske fött ett/par barn, helt plötsligt så är partnern inte det största som har hänt dig längre... vad gör man? Eller så kanske du har gift dig för ungt eller av fel orsaker (bekvämlighet, rädsla, pengar, status) men du är ändå tillsammans med din partner och du vet att ni inte kommer att skiljas, men du väljer ändå att leva i ett kärlekslöst förhållande. Du börjar bli arg, bitter, kanske skapa ett otroligt köp/habegär som i längden är otroligt destruktivt. Men du kan vända din lycka, du kan faktiskt bli kär på nytt men då måste du vilja ändra på dig själv och din inställning. Och du måste inse att du kan inte ändra på din partner, men du kan ändra på dig.

Om ni båda vill jobba på ert förhållande rekommenderar jag varmt Upptäck kärlekens olika språk av Gary Chapman. Vill inte din parter jobba för er så kan du börja med att läsa den själv och applicera hans teorier i ditt förhållande. Gary berättar att människan kommunicerar på fem olika språk; Bekräftande ord, Tid tillsammans, Gåvor, Tjänster och Fysisk beröring. Den hjälper dig att upptäcka både ditt egna och din partners språk och hur du ska applicera den i ditt förhållande och i din vardag. Boken ger otroligt många "aha-upplevelser" och är fantastiskt användbar. Den här boken hjälper dig även i alla relationer till andra människor för den ger en större förståelse hur människor kommunicerar på olika sätt och att ditt sätt inte alltid är det som går fram. Var öppen, lär dig, var flexibel!

Men återigen, allting är relativt, och ibland kan det helt enkelt vara så att man är tillsammans med en skitstövel och ingenting eller teorier man försöker funkar... då kanske det är dags att lämna? (men glöm inte vad du lärde dig från skitstöveln bara ;) ).